torstai 16. elokuuta 2012

Tietoa au pairiudesta!!

Yksi parhaimmista keinoista hakea tietoa au pairiudesta on lukea auppareitten blogeja (mun mielestä), joten aattelin nyt kirjottaa tälläsen pienen infopläjäyksen aiheesta.
Päätin jo monia vuosia sitten, että haluan joskus puhua englantia sujuvasti, ja että haluan asua ulkomailla ainakin vuoden verran. Vaihto-oppilas -vuosi ei kuitenkaan ollu vaihtoehto sen kalliuden takia, joten päätin, että lukion jälkeen haen au pairiksi Englantiin (USA ja aussit liian kaukana).
Seikkailin netissä ja yritin saada tietoa mahdollisimman paljon au paireista ja että mitä se käytännössä tarkoittaa. Jälleen kerran parhaimmat vinkit tais tulla suomi24 keskustelupalsoilta :D Selvis, että au pairiks voi hakea joko ihan itsenäisesti tekemällä profiilin au pair -sivustolle tai sitten erilaisten järjestöjen kautta, jotka kuitenkin sitten maksaa muutaman satasen. Päätin valita tämän itsenäisen tien löytää perheen vaikka peloteltiin, että on suurempi riski päätyä kamalaan perheeseen jos ei mene toimiston kautta. Mutta mähän en sitä vähän yli 200 euroa millekkään toimistolle halunnut maksaa prkl, jos on ilmanen keino löytää perhe ni mähän valitsen sen!
Kaveri vinkkas mulle sivustosta nimeltä www.aupairworld.net, jonne sitten tein mun ensimmäisen profiilin jo aika aikasin (noin huhtikuussa, vaikka pystyin lähteä au pairiksi vasta heinäkuussa). Sivusto on aika simppeli, ja profiilin tekeminen oli aika helppoa tälläselle tumpelollekkin :D Sinne sepustin 'uskomattomat' tarinat ittestäni ja lisäsin muutaman kuvankin niin aika nopeasti yhteydenottoja erilaisilta perheiltä alkoi tulla. Moni perhe kuitenkin halusi löytää au pairin, joka pystyisi aloittaa asap, niin ei ihan heti "unelma-perhettä" mulle löytynyt, koska halusin alottaa vasta kesällä. Suosittelen tekemään profiilin suht ajoissa, sillä sitten pystyy näkemään minkälaisia perheitä on tarjolla. Ei myöskään ehkä kannata valita sitä ensimmäistä perhettä, joka esittää kiinnostumista, ellei se sitten todellinen perfect match.
Siinä sitten muutaman kuukauden kattelin meininkiä aupairworldissa, ja viestittelin useiden perheiden kanssa, mutta täydellistä perhettä ei tuntunu löytyvän. Päätin tehä profiilin muillekkin sivustoille, ensimmäisenä www.greataupair.com ja sitten www.findaupair.com . Greataupair on mun mielestä vähän monimutkaisempi, kun aupairworld, sillä siellä oli jotain juttuja mistä piti maksaa ja findaupair selvis muuten vaan aika huonoks sivustoksi. Jatkoin perheen ettimistä siis aupairworldissa ja greataupairissa, kunnes sitte toukokuun lopussa muhun otti kivan olonen perhe yhteyttä greataupairissa. Perhe asui Lontoossa vain muutaman metropysäkin päässä oxford streetistä, niillä oli 2 tyttöä (7 ja 9v) ja perheen äiti on jenkki ja isä britti. Läheteltiin muutamat emailit, kunnes sitten juteltii puhelimessa perheen äidin kanssa, joka kerto miten arki niillä pyörii, minkälaiset lapset niillä on yms. Kerroin myös ite omasta perheestä ja harrastuksista ja kaikesta mahollisesta samalla yrittäen tehdä mahdollisimman hyvän vaikutuksen. Pakko myöntää et jännitti aika paljon jutella puhelimessa englanniks, sillä pelkäsin että en saa mitää selvää :D Onneks sillä äitillä oli niin selkee jenkki-aksentti ni ymmärsin suurin piirtein kaiken :) Puhelun jälkeen olin ihan innoissani, että nyt se perhe löyty ja jäin jännityksellä odottamaan valitseeko perhe mua vai jonkun toisen tytön.
Noin viikon kuluttua mulle tuli sähköpostia perheeltä, että ne haluis mut niiden au pairiksi!!!! Olin niiiiin iloinen, sillä perhe oli aidosti kivan tuntunen!! Ja näin mun au pairiksi lähteminenkin VIIMEINKIN varmistui :)
No nytkun oli perhe löydetty, päätin alkaa ettiä tulevia au pair -kamuja netistä. Ensin tein profiilin sivustoille www.aupairinuk.com ja www.meetaupairs.net, joista alkoi löytyä melko nopeasti muita aupaireja Lontoon alueelta. Liityin myös facebookissa erilaisiin "au pairs in London" -ryhmiin, joista oli kiva lueskella au pairien kuulumisia ja varsinkin lukea tietoa au pair -bileistä ;) Eniten vietin aikaa ehkä meetaupairs.netissä ja sitä kautta viestittelin muutaman tytön kanssa, jotka sitten tapasinkin täällä Lontoossa :) Molemmat aupairinuk ja meetaupairs.net on tosi hyviä sivustoja, jos kavereita haluaa löytää kun lähtee au pairiksi. Suosittelen siis lämpimästi tekemään jonkinlaiset profiilit sinne!
Sitten kun oli perhe ja kavereita löydetty, niin piti hoitaa kaikki tylsät asiat.. Vakuutuksen löytyminen oli aika helppoa, kun äiti hois oikeestaan sen asian mulle :D Ja mun täti on töissä Pohjolassa, niin ei me oikeen edes mietitty mitään muita vakuutusyhtiöitä. Toinen asia hoidettavana oli tietenkin lento Lontooseen, mutta iloiseksi yllätykseksi mun hostperhe hommas ja makso mulle mun lentolipun Lontooseen. Kelpaa! :) Pakkaaminen oli täyttä tuskaa, sillä piti pakata periaatteessa koko omaisuus ja elämä vain kahteen matkalaukkuun, joista toinen sai painaa enintään 23kg ja toinen 8kg.. Päätin jättää suosiolla kaikki talvivaatteet suomeen, sillä pelkästään mun talvitakki olis vienyt puolet matkalaukusta.. Noh ostan sitten täältä kun ilmat alkaa viilenemään ;)
29.6.12 koitti mun lähtöpäivä ja pikku hiljaa alkoi jännittämään. Kaverit olin jo hyvästelly läksiäisten merkeissä, joten kentällä oli saattamassa vain oma perhe. "Muutamat" kyyneleethän siinä tirautettiinkin sitten melkeen kaikki, kunnes mun piti lähteä. Hui ekaa kertaa mun piti matkustaa yksin lentokoneella!
Matka meni tosi hyvin, ja Heathrown lentokenttä ryysiksestä onnistuin mun tulevan brittiperheenkin löytämään! Kaikki vaikutti tosi mukavilta, ja lapsetkaan ei kauheesti mua ujostellut vaan alkoi heti kyselemään :D Ajettiin sitten kentältä kotia, ja perillä odotti kotoisan näköinen rivitalo Primrose Hilliksi kutsutulta alueelta. Perhe esitteli talon pikaisesti, kunnes sitten painuttiin pehkuihin, kun kello oli jo kuitenkin melkein 12 yöllä. Ensimmäinen viikonloppu täällä olikin aikamoista pyöritystä, kun mut esiteltiin kaikille mahollisille kavereiden kaimojen siskojen veljille xD Muutenkin ensimmäinen viikko meni oikeestaan opetellessa miten arki pyörii yms, että siinä tuli kyllä aikamoinen alkushokki, mutta se meni nopeasti ohi :)

Näin siis lähti käyntiin mun aupair -vuosi Lontoossa, ja täytyy sanoa, että en ole katunut hetkeäkään tänne lähtöä! Mulla kävi tosi hyvä tuuri, että löysin näin mahtavan perheen ja, että saan asua näinkin lähellä Lontoon keskustaa! Metrolla menee siis oxford streetille 8 min ;) Tää on kuitenkin tosi rauhallista aluetta ja paljon puistoja on tässä lähistöllä, vaikka sijaitseekin tosi lähellä keskustaa.
Mulla on sopivasti töitä ja mut kutsutaan perheen yhteisiin tapahtumiin, ja kuitenkin annetaan yksityisyyttä ja omaa rauhaa :) Viikonloppusin saan huidella miten haluan, ja arkisinkin on aika paljon vapaa-aikaa, kun tytöt on koulussa 9-15.30. Lapsetkin on ollu tosi kivoja, vaikka onhan ne välillä ärsyttäviäkin, kun tuntuu että ne riitelee koko aika. No tiiän minkälaista se välillä on siskon kanssa, niin kyllä mä ymmärrän että niitä riitojakin tulee ;)

Eli se on oikeestaan vaan ittestä kiinni pääseekö au pairiksi vai ei :) Auppareita tarvitsevia perheitä löytyy varsinkin täältä Englannista tosi paljon! Suosittelen vain pitämään perheeseen TOSI paljon yheyttä ennen lähtöä, soittelemaan ehkä skypettämään yms että perhe varmasti on hyvä ja turvallinen. Niitä kauhutarinoitakin aina riittää kauheista perheistä, jonne au pairit päätyvät vain kuuraamaan lattioita ja siivoomaan vessoja. AU PAIR EI SIIS OLE MIKÄÄN SIIVOJA, vaan sen työhön kuuluu ensisijaisesti lasten hoitaminen ja KEVYT siivoaminen. Siivoojat on sitten asia erikseen! Ja jos jollain käy tosi huono tuuri ja hostperhe ei tunnukkaan hyvältä, niin aina voi lähteä kotiin tai yrittää etsiä uusi perhe. Kenenkään ei tarvitse kärvistellä kauheessa perheessä päivääkään! Au pairilla kuuluu myös olla vapaatakin, että muistakaa varmistaa, että vapaa-aikaakin löytyy (vaikka viikonloput vapaata). JA vielä yksi juttu:PALKKA. Minimipalkka mitä au paireille kuuluu lain mukaan antaa on 55 puntaa viikossa, mutta mun mielipide on että se on liian vähän. Varsinkin jos asuu Lontoossa niin eläminen täällä on tosi kallista, joten tollanen summa on aika vähän viikossa.. Mun mielestä joku 90 puntaa on ihan ok, että sillä määrällä ei tarvitse ihan koko aika pennejä olla laskemassa. Mulla menee täällä nimittäin vähintää 20 puntaa viikossa matkakorttiin, ja sitten jos haluu baariin ni sinne menee noin 10-15 puntaa, joten jos palkka on 55 puntaa, niin eihän siinä montaa puntaa kätöseeen enää jääkkään. Suosittelen myös säästämään vähäsen ennen au pairksi lähtöä, niin sitten pystyy ehkä jotain isompiakin juttuja hankkimaan täällä tai ehkä matkustamaan. Ite haluan ainaki käydä kattomassa meininkiä Manchesterissä ja Bristolissa ja ehkä matkustaa Ranskaan junalla :)

Tässä nyt oli jotain tietoa au pairiudesta ja että miten mä päädyin tänne Lontooseen. Toivottavasti tästä oli apua jollekkin :)


Iina xx


6 kommenttia:

 1. Kiitos oli kyllä apua :) tai ainakin lisäsi innostusta lähteä!

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla :) Joo suosittelen oikeasti lähtemään, jos ei viihdy niin voi aina palata takaisin Suomeen!

  VastaaPoista
 3. Itse olen lukenut eri järjestöjen sivuja ja kaikissa lukee että pitäisi olla paljon kokemusta lastenhoidosta, jotta pääsisi au pairiksi. Mutta jos itsenäisesti hankkii itselleen perheen, niin onko asia silloinkin samalla tavalla? Onko sulla esimerkiksi kovinkin paljon kokemusta lastenhoidosta silloin kun hait au pairiksi?

  VastaaPoista
 4. Se riippuu ihan perheestä! On paljon perheitä, jotka vaativat au pairilta jonkin näköstä lastenhoito kokemusta, mutta on myös paljon perheitä, jotka ei vaadi minkään näköstä kokemusta :) Näin siis asian laita, kun itsenäisesti perhettä etsii. En sitten noista järjestöistä osaa sanoa oikeen mitään.. Ittelläni oli vain muutaman kuukauden hoitokokemus 1,5-vuotiaiden lasten kanssa, mikä on kuitenkin aika eri juttu kun huolehtia 7 ja 9-vuotiaita. Eikä hostperheeni vaatinut kokemusta ollenkaan :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksesta! :) Itellä olisi haaveena lähteä ens vuonna au pairiksi, mutta ei ole kovinkaan paljoa kokemusta lastenhoidosta, joten aattelin että kaatuukohan mun haaveet siihen.. Mutta jos sinun hostperhe ei vaatinut kokemusta ollenkaan, on varmaan paljon muitaki sellaisia perheitä :))

  VastaaPoista
 6. Ihana blogi ja tosi hyviä vinkkejä aupairiudesta!=) Mietin vaan tässä että oliko sulla miten paljon kokemusta ruuanlaitosta ennen kuin lähdit? Tai oliks sulla jo alussa tiedossa että sun pitää laittaa ruokaa perheessä? Ite olen ehkä maailman surkein kokki, osaan ihan vaan perusjuttuja. Sen takia hieman mietityttää tää lähteminen.

  VastaaPoista