maanantai 27. elokuuta 2012

Suomen ja Englannin eroavaisuuksia

Hyvää huomenta!

Mä oon tähän asti kirjottanut melkeenpä vain omista kuulumisistani ja että mitä oon touhunnu täällä niin nyt aattelin eilisten notting hill karnevaalien inspiroimana kirjottaa vähän siitä, että minkälaisia ihmiset on täällä ja mitä muuta erilaista täällä on verrattuna Suomeen. Kirjotan nyt vain siinä järjestyksessä mitä mieleen juolahtaa :D

1. Rahayksikkö on punta. Välillä kun on shoppaamassa se ärsyttää kun kattoo että "hei tää maksaa vaan 10 puntaa", mutta sittenku miettii niin euroissa se on melkein 13 euroa minkä voi siis jo pyöristää 15 euroon :D 13 erkkii on täysin eri asia kun 10 eikös!? ;D

2. Vasemmanpuolinen liikenne. Muutaman kerran on ollut läheltä piti -tilanteita, kun tietä ylittäessä pitää ensin katsoa oikealle ja sitten vasemmalle. En ole vieläkään oppinut sitä edes 2 kuukauden jälkeen heh...

3. Täällä on todella paljon maahanmuuttajia ja ulkomaalaisia ylipäätään. Usein bussillakin matkustaessa saatan olla ainoa valkoihoinen. Ja varsinkin intialaisia on täällä älyttömästi! Minusta se on kyllä kiva, että on paljon erilaisia ihmisiä :)

4. Koulusysteemi on erilainen. En oikein vielä itekkään ymmärrä sitä täysin, mutta 4-vuotiaana lapset menee sellaiseen esikoulun tyyppiseen ja 6-vuotiaana ne aloittaa sitten primary schoolin, jota käyvät 6 vuotta. Sen jälkeen mennään secondary schooliin (vähän kuin yläaste) ja taas sen jälkeen high schooliin. Primary schoolissa koulupäivät on aina 8.55am-3.30pm ja lapsilla täytyy olla joku aikuinen, joka vie kouluun ja hakee koulusta. Joko toisen vanhemmista on joustettava töistään,  tai sitten siellä on isovanhempia, sisaruksia tai juuri paljon au paireja tai nannyja viemässä ja hakemassa lapsia.
Toinen kouluun liittyvä juttu on, että lapsilla on paljon erilaisia klubeja koulun jälkeen. Mun lapsilla on partioo, draamaa, tanssia ja viulunsoittoa, mikä mun mielestä vähän poikkeaa Suomesta, koska siellä mun mielestä vaa järkätään suurimmaksi osaksi iltapäiväkerhoo yms. Ite oon jotenki oppinu siihen, että laittaa mielummin lapsen johkin yhteen harrastukseen ja keskittyy siihen sitten 100% ( alotin koripallon 8-vuotiaana), kun se että joka päivä on kaikkea eikä oikeen kunnolla panosta mihkään niistä. Mutta toisaalta on se kiva, että lapset täällä kokeilee erilaisia juttuja.

5. Ruoka on erilaista. Täällä napostelu -kulttuuri on täysin eri luokkaa kun Suomessa. Kaupoissa hyllyt pursuaa erilaisista chipseistä, crackerseistä, pullista, kakuista ja suolatikuista... Varsin normaalia lapsillakin esimerkiksi on vetästä välipalaks sellanen pieni sipsipussi, mikä mun mielestä on aika kamalaa! Ja pastaa syödään mun perheessä usein ilman mitään kastiketta, siihen vaan lurautetaan vähän öljyä, juustoa ja mustapippuria ja suolaa ja avot, päivällinen on valmis.. Oon nyt vähän yrittäny tuputtaa tytöille erilaisia kasviksia, mutta he kelpuuttavat ainoastaan herneet. Ja makaroonilaatikkokaan ei oikein kelvannut tytöille :(
Mutta joo ei se ruoka aina pelkkää pastaa ja sipsejä ole, kyllä täällä osataan valmistaa terveellistäkin ruokaa, mutta ei kuitenkaan niin paljoa kun Suomessa. AINIIN 1 iso juttu liittyen ruokaan!! Täällä ei ole ruokakermaa! Missään resepteissä mitä olen nähnyt niin ei käytetä ruokakermaa!! Sen takia olen välillä pulassa, kun yritän katsoa kotikokki.netistä erilaisia ohjeita mutta kaikkiin tarvitaan ruokakermaa eikä täällä myydä sellaista. Ehkä kai sitä vois kokeilla jotain toista kermaa sitten..

6. Kotiovet avautuu sisäänpäin. Tai siis ne pitää työntää, kun suomessa ovet vedetään ulospäin.

7. Päivällinen syödään usein vasta 7-8 aikaan illalla. Ja ainiin lounaaksi ei syödä lämmintä ruokaa vaan usein sandwichejä.

8. Sisällä kävellään usein kengät jalassa.

9. Täällä käytetään paljon puhuttaessa "darling" ja "sweetheart". Alussa ihmettelin kun kassalla myyjätki saattaa kysyä "anything else darling" :D Se on kyl mun mielestä ihan söpöä.

10. Ihmiset on paljon kohteliaampia. Busseissa ja junissa samantien, kun raskaana oleva nainen tai vanhus astelee sisään, niin ainaki 3 ihmistä pomppaa ylös ja tarjoaa istumapaikkaansa! Toinen on jos kantelee isoa matkalaukkua yms. niin pitää melkein ihmisiä hätistellä pois ympäriltä ja sanoa "joo mä pärjään" kun niin moni tarjoaa kantoapua.

11. Ihmisten tyyli täällä. En ole nähnyt yhtäkään goottia tai mustiin pukeutuvia rokkareita täällä, joita Suomessa on runsaasti. Paljon näkyy tosi erikoisia pukeutumistyylejä, ja tosi paljon vintage vaatteisiin pukeutuvia tyttöjä! Musta on ihanaa kun nää uskaltaa pukeutua täällä, vaikka välillä se menee vähän överiksi joillain :D

Mutta joo tässä jotain eroavaisuuksia mitä nyt mieleen ensimmäisenä juolahti. Noi edellä mainitut on siis kaikki vain silleen, miten mä asiat olen täällä kokenut. Ja en varmaan saa ihan täydellistä brittiperheen kuvaa täällä mun perheessä, kun äiti tosiaan on amerikkalainen.
Täällä on paljon asioita, jotka on tosi hyvin ja samallailla kun Suomessa, mutta kyllä nyt olen oikeasti oppinut arvostamaan Suomea, sillä siellä on oikeasti asiat aika hyvin. Eniten kaipaan sieltä halpaa julkista liikennettä (täällä viikko aikaa matkakorttiin maksaa 30 puntaa..) ja suomalaista ruokaa. En ole kertaakaan täällä syönyt perunaa, jota Suomessa söin vähintään 2 kertaa viikossa!

Ei muuta tällä kertaa, nyt pitää pikku hiljaa alkaa laittaa vaatteita päälle, etten ihan koko päivää yökkärissä täällä pyöri :P

Kivaa maanantaita kaikille! :)

Iina xx^ eiks oo siisti kuva!! Tower bridge by night <3
10 kommenttia:

 1. ou nou! rupee jo jänskättään ku ens vkolla aupairiksi enkkuun! IIKS :D

  -mepa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. uuu! Sullahan on jännät ajat edessä ;) minnes päin oot tulossa?

   Poista
 2. mä muutin eilen lontooseen tähän hyde parkin viereen ja oon vähän hukassa vielä mut innoissani.oon kans au pairina. missä päin sä asut ?:)-jutta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aijaa sähän asut tosi keskustassa! asun ite primrose hillissä, ihan camden townin vieressä (north west london), et se ei kauheen kaukana hyde parkista oo :)

   Poista
 3. joo asun mut en tiiä tästä paikasta vielä mitään...buu! :D ois kiva nähä joku päivä ehkäpä ku tunnut tietävän vähä enemmän tästä paikasta ja muutenki tutustuu ihmisiin:) miltä kuulostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aaa no siinä menee aikansa ku oppii tuntemaan paikkoja :) joo mikä ettei, voit lisää mut facebookissa: iinaroosa kanth :) on aina kiva tavata uusia ihmisiä!

   Poista
 4. Täältä saa ruokakermaa ja sen nimi on Elmlea. Sitä on vähärasvaisena punaisessa purkissa ja rasvaisempana sinisessä purkissa. Tässä linkki valmistajan sivuille http://www.unilever.co.uk/brands-in-action/detail/Elmlea/293634/

  Terkuin
  Katja
  Lontoo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jes kiitos!! Ootko siis ite käyttänyt tota ruoan valmistamiseen? Mistä kaupoista saa ostettua? :)

   Poista
 5. En ole itse käyttänyt, mutta muut suomalaiset on kertoneet että se on samanlaista kuin suomalainen ruokakerma, eli vähärasvaisempi version normaalista kermasta. Sitä saa yleensä kaikista suuremmista ruokakaupoista esim. Sainsbury, Tesco, Asda, Co-Op, Waitrose.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei ihan mahtavaa!! jes kiitos!! meenki heti huomenna kattelemaan jos tosta lähi tescosta löytys :)

   Poista